Izlete prilagodimo željam vsake skupine in
zagotovimo vsebino, ki ji bo pisana na kožo.
Razkrivamo vam skrite kotičke Pomurja.
Približamo vam življenje lokalnih prebivalcev.
Potrudimo se, da je izlet cenovno ugoden.

Po Pomurju vas bo vodil lokalni turistični vodnik.

pohodne_jeruzalem

GOR IN DOL PO GORIČKEM
Kraji, ki slovijo po bučnem olju kar vabijo, da obiščemo oljarno, v kateri pridelujejo bučno olje. Po okušanju najboljše mineralne vode na slovenskem, kot pravijo podatki Fakultete za kemijo v Ljubljani, se bomo odpravili proti največjemu slovenskemu gradu s kar 356 sobami, se sprehodili po sobanah in se naužili energije na grajski terasi. Sledi ogled lončarske delavnice, saj je Pomurje znano po lončarstvu. Te kraje dela posebne preplet različnih kultur, ver in zgodovine. Tako nam ne uide postanek pri evangeličanski cerkvi, kjer nam bo podrobneje predstavljena evangeličanska vera. Vmes se bomo okrepčali z odličnim bogračem.
OD VIŠIN DO MURSKIH GLOBIN (od marca do septembra)
Kako je, če imaš na dlani štiri države in pogled seže v neskončnost, bomo doživeli na 53,5 m visokem stolpu, ki se vzpenja sredi pomurskega vinorodnega območja. Kako lepo je v teh krajih, pa bomo doživeli prav na reki Muri. Ko se boste v Spust s čolni bo pravo doživetje za vse udeležence, v izlet bomo vnesli malo tekmovalnosti in ugotovili, kako povezani smo lahko. Ob reki Muri sledi čolnarska pojedina. Raziskovanje reke Mure bomo zaključili na edinem pomurskem otoku, kjer si bomo ogledali mlin na Muri in razstavo o bűjraših – ljudeh posebnega pomena za te kraje.
OD ŠTORKLJE DO CIMPRANIH HIŠ
Raziskovanje bomo začeli ob madžarski meji z obiskom Permakulturnega vrta. Permakulturni inkubator je edinstveni primer permakulturne učilnice na prostem, ki se nahaja v čudovitem gričevnatem okolišu. Okrepčali se bomo z zeliščnim napitkom. Naš drugi postanek bo v zadrugi, kjer bomo spoznali, kako se razvija socialno-podjetniška oblika (kulture) med podeželskim prebivalstvom tradicionalno vezane na podeželje (domače obrti, kulinarika...). Evropska Vas štorkelj, je v lanskem letu prejela priznanje na državni ravni za najlepše urejeno vaško jedro in za najlepšo vas na evropskem tekmovanju Entrale Florale. Ogledali si bomo Park štorkelj in rojstno hišo Miška Kranjca. Po ogledih sledi kosilo s tipično prekmursko kulinariko. Postanke pri cerkvi Svete Trojice v Odrancih, ki izstopa s svojo arhitekturo. Raziskovanje bomo zaključili v prekmurski vasici, kjer si bomo ogledali kmečko dvorišče s cimprano hišo, pokrito s slamo in gümlo-škedenj z razstavo kmečkega orodja.
OD VINOGRADOV DO POMURSKE RAVNICE
Sredi Slovenskih goric stoji čudoviti grad Negova, ob njem je zeliščni vrt. Z ogledom gradu bomo prisluhnili grajskim zgodbam in morda celo srečali zaljubljeno poptnico Apolonijo. Zapeljali se bomo do kraja, kjer izvira naša najbolj znana mineralna voda in se sprehodili skozi parka do njenga vrelca. Na turistični kmetiji se bomo okrepčali s kosilom in gričevnato pokrajino ter vinske trte zamenjali s pomursko ravnico z obiskom rokodelskega središča, kjer si bomo ogledali Ekomuzej, aktualno razstavo in zemljanke (staroslovanska bivališča).
PREK MURE V PREKMURJE
Prvi postanek bo v Pomurskem muzeju, kjer se bomo z ogledom razstave podali v preteklost Prekmurja in jo pobliže spoznali. Od soboškega gradu se bomo skozi čudoviti mestni park odpravili na ogled Murske Sobote do Trga zmage, kjer bomo zagledali evangeličansko cerkev, nato se bomo podali do stavbe, kjer je bila razglašena Republika Prekmurje. Podali se bomo v samo notranjost tega zgodovinsko zelo pomembnega objekta, kjer so zagnani prekmurci določili, da Prekmurje postane samostojna republika. Sledi prekmursko kosilo. Romska kultura je tukaj še kako prisotna, zato si bomo ogledali romski muzej in se nato sprehodili po Murski Soboti. Kako zelo zna dišati v Prekmurju, bomo preverili z obiskom šunkarne, kjer nas čaka tudi prigrizek s slastnimi šunkami in drugimi prekmurskimi dobrotami.
SRČNO POMURJE
Dan bomo pričeli v najbolj srčnem kraju daleč naokoli. Tu kraljujejo tri velika srca. S sprehodom po Radencih bomo spoznali zgodbo, ki je privedla do proizvodnje Radenske. Da teorijo pretvorimo v prakso, bomo obiskali tudi proizvodnjo podjetja Radenska. Ker se tu vse vrti okoli src, ljubezni in srčnih ljudi, se bomo podali na Otok ljubezni. Brod med Prleki in Prekmurci je bil nekoč glavni povezovalec ljudi, z njim se bomo tudi zapeljali z enega brega reke Mure na drugega. Podrobneje bomo spoznali plavajoči mlin in si ogledali razstavo o bűjraših. Na koncu si bomo privoščili ljubezenski napoj, ki bo naša popotnica za nadaljnje raziskovanje Pomurja, saj se bomo od tu odpravili na kosilo na turistično kmetijo. Pot nas bo vodila med gričevje Pomurja vse do romanske rotunde, ki jo povezujejo tudi s templjari. Kako sladko je življenje v Pomurju, bomo izvedeli pri medičarki, ki nam bo predstavila svoje delo, seveda ne bo manjkala degustacija slastnih medenjakov.
ČAS JE ZA KOLINE!
Dan bomo začeli z „jó regelt“. V Pomurju namreč radi tako poimenujemo jutranje šilce žganja. Gre za pozdrav dobro jutro v madžarskem jeziku. Obiskali bomo namreč manjšo kmetijo, kjer bomo pobliže spoznali žganjekuho in oljarno, kjer pridelujejo bučno olje. Zapeljali se bomo do izvira najboljše mineralne vode na slovenskem, kot pravijo podatki Fakultete za kemijo v Ljubljani. Skozi čudovito prekmursko krajino nas bo pot peljala do domačije, kjer vkuhavajo domačo marmelado. Ob poslušanju zanimive družinske zgodbe, boste lahko okušali več vrst marmelad z okusi, ki zaznamujejo te kraje. Ko sem bomo posladkali, se bomo podali v največje romsko naselje na slovenskem. Sprejeli nas bodo domačini, ki nam bodo predstavili romsko kulturo in zgodovino. Po ogledu se podamo v gostišče na koline. Dan bomo zaključili s sprehodom po Murski Soboti.
PRLEŠKO DOŽIVETJE
Podali se bomo v vinsko klet, kjer pridelujejo najbolj znano penino daleč naokoli. Brez okušanja seveda ne bo šlo. Obiskali bomo tudi oljarno, kjer boste lahko pokusili odlično bučno olje. Pomurje nima samo mlina na Muri, ampak tudi na mlin veter, ki še vedno melje v turistični namene. Po ogledu in predstavitvi delovanja mlina sledi ogled idilične baročne cerkve na Stari Gori, ki se ponaša z drugimi najstarejšimi orglami na slovenskem. Ogled lončarskega muzeja in za najpogumnejše preizkus na lončarskem vretenu. Dan končamo na turistični kmetiji, kjer doživimo Prlekijo v pravem pomenu besede s prleškim večerom – ne bo manjkalo dobre hrane in zabavnega programa.
POHOD MED DIŠEČIM ČEMAŽEM
Odhod: maj, junij 2016
Polni energije bomo dan začeli s pohodom po Čemaževi poti. Vmes si bomo privoščili postanek in se okrepčali z jedmi pripravljeni iz Čemaža. Po končanem pohodu si bomo še ogledali grad Negova in privoščili pozno kosilo.

Kulinarična doživetja in pridne roke Pomurja v letu 2016

LANGAŠIJADA
Odhod: 12. junij 2016
Naš prvi postanek bo v Veržeju, kjer si bomo ogledali rokodelski muzej in zemljanke. Pot nas pelje čez reko Muro vse do Otoka ljubezni. Tam bomo spoznali skrivnosti tega otoka, se zapeljali z brodom, raziskali mlin na Muri in pobliže spoznali bűjraštvo. Pot nas bo vodila do Lipe, kjer se odvija Langašijada. Ogledali si bomo cimprano hišo ter se odpravili skozi zgodbo v preteklost teh krajev. Nato bomo uživali na prireditvi ob odličnih langaših (ocvrto testo s krompirjem ali smetana in moko).
HOTIŠKE RIBE
Odhod: 15. ali 16. julij 2016
Dan bomo začeli s spustom po Muri in raziskovali reko Muro na način, ki je najbolj edinstven. Ko bomo pripluli do Otoka ljubezni, si bomo ogledali mlin in razstavo o bűjraših. Nato se bomo odpravili na hotiške ribe na Hotizo, kjer poteka prireditev Hotiški dnevi.
BOGRAČFEST
Odhod: 27. avgust 2016
Prvi postanek bo pri stolpu Vinarium, na katerega se bomo povzpeli in se razgledali po čudoviti krajini štirih dežel. Nato se odpravimo v Lendavo, kjer si udeleženci ogledate Bogračfest in po želji okusite bograč, ki ga bodo skuhali v kotlih. Po vrvežu nas po pot vodila v mirni predelček Pomurja, in sicer k Bukovniškemu jezeru, kjer se bomo naužili pozitivne energije na številnih energetskih točkah. Raziskali okolico in se za konec odpravili na vinotoč, kjer bomo okusili odlična vina lokalnega pridelovalca.
FESTIVAL PREKMURSKE GIBANICE IN ŠUNKE
Odhod: 10. september 2016
Raziskovanje Pomurja bomo začeli z ogledom Murske Sobote, kjer si bomo ogledali vse zanimive točke. Sledi obisk Festivala prekmurske gibanice in šunke, tam boste udeleženci izleta samostojno ogledali razstavo, se po želji odločili za pokušanje prekmurske gibanice in šunk številnih proizvajalcev, ter okusili ponudbo Prekmurja. Ne bo manjkal bogat program s folkloro, ljudskimi pevci ter drugimi nastopajoči. Pot bomo nadaljevali v Gornjo Radgono, kjer bomo degustirali znan pomurski šampanjec in dan zaključili na Negovi z ogledom gradu.
BUJTA REPA
Odhod: 8. ali 22. oktober 2016
Raziskovanje Pomurja bomo začeli z ogledom Murske Sobote, kjer si bomo ogledali vse zanimive točke. Sledi obisk prireditve Festival bujte repe, kjer si bomo ogledali tekmovanje v kuhanju bujte repe. Pot nadaljujemo proti najbolj srčnem mestu, v Radencih se bomo sprehodili skozi park vse do vrelca znamenite radenske. Dan bomo zaključili v vinogradih med okušanjem odličnih vin.
GREMO NA DÖDOLE IN DO GORIČKEGA VULKANA
Odhod: 3. oktober 2016
Prihod v Prekmurje, kjer se bomo okrepčali s kmečko malico in toplim napitkom. Okrepčani se odpravimo na ogled kulinarične razstave in Küzmičevega doma ter evangeličanske cerkve. Sledi ogled tekmovanja kuhanja dödolov, ki jih bomo tudi poskusili. Sledi pot do Vulkanije na gričevnato Goričko, kjer bomo skozi interaktivne vsebine in 3D filme doživeli izbruh vulkana in spoznali geologijo Goričkega. Na koncu se še odpravimo da največjega slovenskega gradu, kjer si poleg ogleda še naberemo pozitivne energije za dobro popotnico domov.
PRLEŠKI SEJEM
Odhod: 13. avgust 2016
Ljutomer je mesto znano po konjskih dirkah, zato bo naš prvi postanek pri hipodromu, ki si ga bomo ogledali, hkrati bomo podrobneje spoznali kasaštvo v muzeju. Nato se bomo odpravili na Prleški sejem, kjer boste lahko po želji pokušali lokalna vina, kupili lokalne izdelke ali zgoj uživali v sejemskem vrvežu. Po obisku sejma se odpravimo na slikoviti Jeruzalem, kjer si na enem izmed vinotočev privoščimo degustacijo vina. Da v Pomurju nimamo samo mlina na Muri, ampak tudi na veter, se bomo prepričali z ogledom mlina na veter na Stari Gori. Ogledali si bomo tudi eno najlepših baročnih cerkva v Sloveniji.
JESENSKI BAZAR NA GORIČKEM
Odhod: 8. oktober 2016
Odpravili se bomo na v jesenske barve obarvano Goričko, si ogledali največji slovenski grad ter uživali na Jesenskem bazarju. Sledi doživetje v Vulkaniji. Pot nas bo nesle do najboljše mineralne vode na slovenskem, kot pravijo podatki Fakultete za kemijo v Ljubljani, ki jo boste lahko tudi poskusili. Vmes si bomo privoščili odlično prekmursko kosilo.

Diši po cimetu in sladkih doživetjih

BOŽIČNO POMURJE Z OBISKOM BOŽIČNEGA SEJMA
Odhod: 21. in 22. december 2016
Decembrsko vzdušje bomo doživeli na vsakoletni razstavi jaslic, kjer se kažejo prave umetnine različnih ustvarjalnih posameznikov iz cele Slovenije. Ogledali si bomo tudi rokodelski center ter podrobneje spoznali rokodelstvo Pomurja. Vsako leto se pomurska vasica v Prlekiji preoblikuje v prazničnem duhu. Domačini tako pokažejo svoje umetniške potenciale in na svojih dvoriščih ter vrtovih poskrbijo za božično vzdušje z jaslicami, ki jih ustvarijo sami. Po kosilu se bomo zapeljali do bele golobice – cerkve, ki jo je ustvaril arhitekt Plečnik. Od tu nas loči še nekaj kilometrov do Murske Sobote, kjer se odvija Božično-novoletni sejem. Po ulicah bo dišalo po cimetu in kuhanem vinu, na voljo bo prekmurska kulinarika in izdelki domačih rokodelcev. Seveda ne bo manjkal program v prazničnem vzdušju. Vsi, ki radi drsate, se boste lahko podali na mestno drsališče, lučaj od samega sejma.
BOŽIČNO POMURJE
Odhod: od 4. decembra 2016.
Decembrsko vzdušje bomo doživeli na vsakoletni razstavi jaslic, kjer se kažejo prave umetnine različnih ustvarjalnih posameznikov iz cele Slovenije. Ogledali si bomo tudi rokodelski center ter podrobneje spoznali rokodelstvo Pomurja. Vsako leto se pomurska vasica v Prlekiji preoblikuje v prazničnem duhu. Domačini tako pokažejo svoje umetniške potenciale in na svojih dvoriščih ter vrtovih poskrbijo za božično vzdušje z jaslicami, ki jih ustvarijo sami. Po kosilu si bomo ogledali rastlinjak, v katerem vzgajajo orhideje. Sprehodili se bomo skozi tropski vrt, kjer bomo spoznali tropske rastline, ki v našem okolju ne uspevajo, se pa z njimi vsakodnevno srečujemo in služijo v okrasne namene ali pa kot vrste v prehrani (vanilija, kava, poper, papaja, avokado, …). Na zadnjem postanku se bomo posladkali pri medičarki, ki nam bo predstavila svoje umetnine in pokazala, s kakšno srčnostjo ustvarja medenjake. 21. in 22. decembra možen postanek v Murski Soboti na božičnem sejmu.