Vabilo na seminar: priprava na izpit za pridobitev nacionalne licence za turistično vodenje

16 februarja, 2016 ptzveza

V kolikor želite pridobiti nacionalno licenco za turistično vodenje, vabljeni na izobraževanje oz. priprave na izpit za turističnega vodnika, ki ga izvaja Turistično gostinski zbornica (TGZ) Slovenije. Seminar ima 20 ur, teme pa so usmerjene v celovito pripravo na izpit pri TGZ. Seminar je nadaljevanje izobraževanja za lokalne turistične vodnike, a se ga lahko udeležijo tudi drugi posamezniki, ki bi želeli pridobiti licenco na nacionalni ravni. Seminar vsebuje vodniške vsebine, ki jih mora dober vodnik poznati, in je sestavljen iz naslednjih predavanj:

a) priprava na potovanje

pred odhodom na pot, pogovor z referentom, prejem in priprava materiala,

1
b) tehnika vodenja na avtobusu

sprejem gostov, začetek potovanja, tehnično in vsebinsko vodenje, zaključek potovanja, obračun in poročilo, ostale vodnikove dejavnosti na potovanju

3
c) postopek v hotelu in na letališču

pred prihodom v hotel, prijava v hotel, dokumentacija, bivanje in odjava iz hotela, prtljaga, letalske vozovnice, letališke službe, terminali, prijava na polet, delo vodnika med poletom, izgubljena prtljaga

4
d) postopek na carini

prestop meje z avtobusom, letalom, postopek vodnikovega dela na meji, obrazci za prestop meje, zapleti in njihovo odpravljanje pri prehodu meje, prestop meje v tujini

e) postopek izpita pri GZS

pregled postopka in praktični nasveti za pripravo na državni izpit pri GZS

f) priprava seminarske naloge

navodila in priprava seminarske naloge, ki jo udeleženci napišejo v skladu z navodili za seminarsko nalogo za državni izpit pri GZS

3
g) psihologija za turistične vodnike

pregled vprašanj iz psihologije za državni izpit pri GZS

1
h) osnove poslovanja in organizacija skupinskih potovanj

pregled vprašanj, ki jih vključuje državni izpit pri GZS (Zakon o turizmu, Obligacijski zakonik, Ekonomika turizma…)

1
i) umetnostna zgodovina, zgodovina, geografija, etnologija

pregled vprašanj za državni izpit pri GZS iz omenjenih vsebinskih predmetov

1
j) zemljevidi in vodniška literatura

uporaba zemljevidov pri delu vodnikov, različne vrste kart, različna merila, najbolj uporabni zemljevidi, praktična uporaba naprav GPS

2
k) priprava na praktični del izpita

vsebinski pregled poti, ki je predpisana za praktični del izpita pri GZS

2

Organiziral se bo tudi terenski obisk poti, kjer bo potekal dejanski praktični preizkus s strani (TGZ), in sicer je to v letošnjem delu Štajerska. Stroški udeležbe na terenu niso vključeni v ceno in se bodo definirali, ko bo znano število udeležencev.

Seminar vam ne prinaša licence, je zgolj orodje, ki vam bo olajšalo pristop k izpitu in preverjanju znanja na terenu ter pisanju seminarske naloge.

O pristopu k izpitu pri TGZ in druge informacije: http://www.tgzs.si/sl/turisticni-vodniki

Predavatelj

Iztok Bončina: profesor umetnostne zgodovine in zgodovine, dolgoletni turistični vodnik, popotnik, fotograf, astronom in potapljač. Kot svobodni vodnik že od leta 1985 potuje in, za številne domače in nekatere tuje turistične agencije, vodi slovenske in angleško govoreče turistične skupine po Sloveniji, Evropi in ostalih kontinentih. V zadnjih petindvajsetih letih je organiziral, vodil in izvajal več kot sto petdeset seminarjev za turistične vodnike in vodnike po regiji po vsej Sloveniji. Dve leti je delal kot referent za potovanja po Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Južni Afriki v agenciji Kompas Holidays. Občasno sodeluje kot gostujoči predavatelj na Turistici, Visoki šoli za turizem. Bil je med ustanovitelji Društva turističnih vodnikov Slovenije in šest let njegov predsednik, sedaj pa je predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev. Pet let je delal kot urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik. Bil je dolgoletni član izpitne skupine za pridobitev licence turističnega vodnika ali spremljevalca pri GZS. Zadnjih deset let tudi organizira in predava na tečajih popotne fotografije in v različnih revijah in časopisih objavlja številne popotne in turistične foto reportaže z vseh koncev sveta. Trenutno je vpisan na inovativnem doktorskem študiju turizma na Turistici v Portorožu.

Seminar se bo izvedel, v kolikor bo najmanj 8 prijav.

Rok prijave: 29. februar 2016

Cena udeležbe: 60 €

Datum izvedbe: 11. – 13. marec 2016

Kraj: Prostori Pomurske turistične zveze, Slovenska ulica 41, 9000 Murska Sobota

Več informacij in prijave po elektronski pošti na naslovu info@pt-zveza.si.